Ikääntyvien terveystarkastukset mukaan terveysasematoimintaan

Ikääntyvien toimintakyvyn säilymiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten fyysinen terveys, ravitsemus, sosiaalinen osallistuminen ja henkinen hyvinvointi.

Voisiko ikääntyvien terveystarkastukset integroida terveysasematoimintaan? Olisiko se yhdistettävissä Espoon omatiimi-malliin? Moniammatillisen tiimin (lääkäri, terveydenhoitaja/ sairaanhoitaja, fysioterapeutti) avulla saadaan arvokasta tietoa ikääntyvälle.

Säännölliset terveystarkastukset, esim +65 v eteenpäin, ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet ovat tärkeitä. Terveystarkastuksissa voidaan havaita varhain terveysriskit, mahdolliset sairaudet ja hoitaa niitä ajoissa, erityisesti muistisairauksia. Lisäksi rokotukset, kuten influenssa- ja pneumokokkirokotukset, voivat ehkäistä vakavia sairauksia.

Säännöllinen liikunta on yksi tärkeimmistä keinoista ylläpitää fyysistä toimintakykyä. Liikunta parantaa lihasvoimaa, tasapainoa, koordinaatiota ja liikkuvuutta sekä vähentää kaatumisriskiä.

Ravitsemuksella on merkittävä rooli ikääntyvien toimintakyvyn säilyttämisessä. Monipuolinen ja ravitseva ruokavalio auttaa ylläpitämään lihasmassaa, luuston terveyttä ja immuunijärjestelmän toimintaa. Ikääntyvien tulisi kiinnittää erityistä huomiota riittävään proteiinin, kalsiumin, D-vitamiinin ja muiden ravintoaineiden saantiin.

Sosiaalinen osallistuminen ja yhteisöllisyys ovat tärkeitä ikääntyvien henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta. Ne vähentää yksinäisyyttä ja masennusta sekä parantaa elämänlaatua. Vapaaehtoistyö, harrastukset ja osallistuminen paikallisiin tapahtumiin ovat hyviä tapoja ylläpitää sosiaalisia suhteita. Samaten teknologian hyödyntäminen edistää yhteydenpitoa läheisiin. Erilaiset digitaaliset palvelut, kuten videopuhelut ja sosiaalinen media, tarjoavat mahdollisuuksia pitää yhteyttä perheeseen ja ystäviin sekä osallistua virtuaalisiin tapahtumiin ja ryhmätoimintoihin.

Henkisen hyvinvoinnin ylläpitäminen, yksinäisyyden ennaltaehkäisy ja vähentäminen on tärkeää. Ikääntyville on tarjolla mielen virkeyttä ylläpitäviä toimintoja, kuten kulttuuria, retkiä, askartelua, kirjapiiriä yms uusien asioiden oppimista. Aivojen aktivointi voi ehkäistä muistisairauksia ja parantaa kognitiivista toimintakykyä. Näitä kaikkia järjestävät mm eri eläkeyhdistykset ja järjestöt.

Ritva Tauriainen

EEKL:n hallituksen jäsen, Leppävaaran seniorit ry:n varapuheenjohtaja

Muuta ajankohtaista juuri nyt

Kotona asumisen tukipalvelut

Sammaloituminen ei sovi senioreille

Espoon kaupunki kannustaa ikäihmisiä liikkumaan mm. maksuttoman 68+ rannekkeen avulla. Rannekkeella saa vapaan pääsyn uimahalleihin ja monille kuntosaleille. Lisäksi kaupunki on järjestänyt useita ulkoliiikuntakuntosaleja. Espoon liikuntatoimelle erityiskiitos!

Lue lisää
Erikoissairaanhoito

Terveys- ja hoitosuunnitelma – tehdäänkö niitä?

Terveys- ja hoitosuunnitelman laatiminen perustuu lakiin. Terveydenhuoltolaki (30.12.2010/1326, 24 §:n 3 momentti) sekä laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1992, 4a §) edellyttävät hoitosuunnitelman laatimista pitkäaikaissairaan potilaan suunnitelmallisesta hoidosta perusterveydenhuollossa.

Lue lisää